De Ecuadoraanse roos: de mooiste ter wereld

Ecuadoriaanse bloemen worden beschouwd als bloemen van de beste kwaliteit ter wereld. Dit blijkt uit de groeiende vraag in de loop der jaren en de positie als de op een na grootste exporteur van bloemen ter wereld, waarbij de roos de hoofdrol speelt.

Op dit moment zijn er ongeveer 400 variëteiten van Ecuadoriaanse rozen en ongeveer 629 geregistreerde bloemenkwekerijen in Ecuador, waarvan er 471 rozen oogsten.

De Ecuadoriaanse rozen worden specifiek gekenmerkt door hun dikke en lange stelen, grote knoppen, een breed scala aan felle kleuren en het belangrijkste is hun levensduur, die gemiddeld vier weken kan duren vanaf het moment van oogsten.

De meeste kwekerijen bevinden zich in Quito en omgeving, op een hoogte van ongeveer tweeduizend meter boven zeeniveau. Bovendien helpen de langdurige blootstelling aan zonlicht van gemiddeld 10 tot 12 uur per dag, een stabiele temperatuur gedurende het hele jaar en de hoge kwaliteit van de grond om de productie van rozen het hele jaar door constant en snel te laten groeien. Ook een zeer belangrijk kenmerk is dat de lichtstralen loodrecht op de bloem vallen, wat ervoor zorgt dat de stelen en knoppen rechter, breder en langer groeien in vergelijking met rozen die in andere landen worden geteeld.

Onder de verworven concurrentievoordelen past een aantal rozenkwekerijen een geautomatiseerd teeltsysteem toe, waardoor de rozen met grote precisie via het irrigatiesysteem worden gevoed zodat ze goed kunnen groeien. Ook de snijtechniek die door verschillende specialisten is ontwikkeld, is een vaardigheid die een hoog niveau van specialisatie vereist.