Ecuadoraanse Geconserveerde Rozen

Tegenwoordig houden ongeveer vijftien bedrijven in Quito zich bezig met de productie van geconserveerde rozen en exporteren ze jaarlijks ongeveer 20 miljoen dollar.

Hun productie komt voort uit de selectie van de beste verse rozen, waarna ze worden behandeld met was en glycerine om hun duurzaamheid te waarborgen. Dit proces resulteert in een bloem die meer dan een jaar lang in perfecte staat blijft.

Vandaag de dag is het grootste probleem voor Ecuador, gezien de groeiende vraag naar dit segment, het verhogen van het aanbod en het overwinnen van enkele handels- en culturele barrières.

Een van de uitdagingen bij het uitbreiden van deze markt is het internationale transport, dat steeds hogere tarieven kent. Dit komt doordat het handelsoverschot van het land veel kleiner is als het gaat om import, als gevolg van protectionistische maatregelen.

Aan de andere kant vrezen producenten van verse rozen dat geconserveerde rozen een deel van hun markt zullen wegnemen, omdat ze denken dat ze vervangen kunnen worden vanwege hun langere levensduur. Dit is echter een verkeerde opvatting, aangezien geconserveerde rozen een volledig ander product zijn dat verschillende processen ondergaat, veel exclusiever is en prijzen heeft die tot twintig keer hoger zijn dan die van normale rozen.

Steeds meer boerderijen voegen de optie van geconserveerde rozen toe aan hun aanbod om een grotere winst te behalen door andere producten buiten de traditionele aan te bieden.