Hoe het weer de aanbod en vraag naar bloemen beïnvloedt

Tegenwoordig is een van de gevolgen van klimaatverandering de variabiliteit en instabiliteit van de seizoenen. In voorgaande jaren waren de klimaten meer uitgesproken en waren de seizoenen vastgesteld voor een periode van maanden. Tegenwoordig zijn de klimaten verrassend en kan de winter hogere temperaturen hebben dan verwacht en vice versa.

Aan de ene kant maakt een warm klimaat het proces van productie en ontwikkeling van rozen veel sneller dan normaal, vanwege de blootstelling aan de zon die de bloem veel sneller doet openen. Dit betekent dat boerderijen eerder moeten verkopen dan gepland, waardoor overproductie en overvraag ontstaan en daarom de marktprijzen dalen.

Aan de andere kant speelt extreme kou ook een fundamentele rol in de productie van bloemen, omdat lage temperaturen de oogst van bloemen vertragen. Op deze manier kan de vraag niet worden voldaan en wordt het beperkte aanbod tegen hoge prijzen verkocht. Deze temperaturen beïnvloeden niet alleen de productie, maar ook de logistieke keten, zoals de sluiting van luchthavens en snelwegen als gevolg van sneeuwval.

Slecht weer brengt ernstige gevolgen met zich mee. Zo bederven regenval niet alleen een deel van de productie, maar kunnen ze ook ziektes veroorzaken zoals mijten en botrytis op de bloemblaadjes en bladeren. Dit moet worden voorkomen en gecontroleerd door specialisten zodat het de oogst niet beïnvloedt.

Het klimaat is een belangrijke en oncontroleerbare factor in de productie van bloemen, dit zal het schaarse of overvloedige aanbod van het seizoen bepalen en daarmee de prijzen die op de internationale markt worden aangeboden.